Brink Multimedia logo Hoed

Zonnestorm kan internet wereldwijd plat leggen

Nu genieten van de zon, maar let op, 1 zonnestorm op de zon en ons internet ligt wereldwijd plat.

Uit een onderzoek van wetenschapper Sangeetha Abdu Jyothi van de Universiteit van Californië komt een schrikbarend feit dat de zon erg veel invloed kan hebben op ons internet.
De zon, die ons nu erg lekkere dagen verschaft, heeft eens in de 100 jaar een grote zonnestorm op haar oppervlak. De straling die daar vandaan komt heeft effect op de onderzeekabels. Deze kabels bevatten onder andere datakabels voor het internet tussen continenten. Deze kabels kunnen niet tegen de stralingsgolven, waardoor in het slechtste geval een groot deel van het internet kan uit vallen.

Nu denk je, dat is maar eens in de 100jaar, maar de zon is de laatste tijd veel actiever geworden en daarmee wordt de kans op een grotere zonnestorm ook groter.

De zwaarste zonnestorm gemeten is in 1921. Op verschillende plaatsen waar veel kabels samen kwamen ontstonden toen grote branden. Het had toen nog geen groot effect op de wereld, simpelweg omdat men toen nog niet afhankelijk was van technologie. Dat is in deze tijd wel anders.