Brink Multimedia logo Hoed

Wat is precies een Ddos aanval?

Je hoort het steeds vaker en ook Brink Multimedia heeft er mee te maken, maar wat is een Ddos aanval nou en waarom hoor je er nu veel meer over?

We schrijven 22 juli 2022 en het is op ICT gebied voor Brink Multimedia uit Bernheze een uitdagende dag geweest. Verschillende sites van ons klantenbestand waren offline. Dit vanwege een Ddos aanval op de servers. Dit keer waren de nameservers (dns servers) doelwit. Dit zijn pc’s die de verbinding van een domeinnaam en de hosting mogelijk maken.

Wat is een Ddos aanval?
We horen er veel over, maar wat is nu precies een DDoS aanval? DDoS staat voor distributed-denial-of-service. De server krijgt dan een bombardement van data aanvragen. Een metafoor:  1 juf met 500 kleuters die allemaal tegelijk een vraag stellen en daar zeker een antwoord op willen. Uiteindelijk zal de Juf dit niet aankunnen en ploft neer op de stoel. Dit gebeurd in principe ook bij een DDoS aanval. De server krijgt zoveel aanvragen dat deze uiteindelijk de vraag niet aan kan en de server ploft dan.

Waarom een DDoS aanval?
Dat is een belangrijke vraag die gesteld mag worden. Allereerst is het belangrijk om te weten dat iedereen een DDoS kan uitvoeren. Er bestaan op het darkweb letterlijk programma’s die een DDoS aanval kunnen genereren. Vaak wordt door cybercriminelen ingezet. U betaald me geld of anders val ik uw website aan. De aanval die Brink Multimedia meemaakte is anders van schaal. In plaats van dat een website wordt aangevallen wordt de gehele server aangevallen. Hierdoor kunnen meerdere websites offline gaan.

Laten we even denken over deze tijd. ICT is de basis van ons leven. Is men de ICT structuur de baas, dan ben je bijvoorbeeld de baas van een land. Een oorlog in deze tijd gaat voor 60% via de digitale snelweg. Dat is de reden waarom je steeds vaker over DDoS aanvallen hoort. In de jaren 90 waren we niet zo afhankelijk van de digital mogelijkheden zoals we dat nu wel zijn.

Terug naar het heden, de actualiteit. Verschillende landen hebben oorlog met elkaar, de meeste recente is de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. We zien in het nieuws dat deze elkaar bestoken met bombardementen. dat is maar 40% van de oorlog die zich afspeelt. De andere 60% gaat via de digitale snelweg.

Wat kun je tegen een DDoS aanval doen?
Als gebruiker van een website is er maar vrij weinig wat je kunt doen. Je kunt een minder populaire hostingspartij aanschrijven. Die hebben vaak kleinere servers en loont dan niet om aan te vallen. Eigenlijk kun je als hostingspartij bijna blij zijn, het betekent dat je bekend bent en het voor cybercriminelen lucratief is om juist jouw server aangevallen te worden.