Brink Multimedia logo Hoed

Wat is een dedicated server?

Shared of een dedicated server, je hoort het wel eens, maar wat is dan een dedicated server. Is het handig voor jouw site?

Een dedicated server is een fysieke computer die uitsluitend wordt gebruikt door één enkele organisatie of gebruiker. In tegenstelling tot gedeelde hosting, waar meerdere websites gebruikmaken van dezelfde serverbronnen, heeft een dedicated server alle middelen exclusief toegewezen aan één klant.

Dit type server biedt verschillende voordelen, waaronder betere prestaties, stabiliteit en beveiliging, omdat alle bronnen beschikbaar zijn voor slechts één gebruiker. Klanten hebben volledige controle over de server en kunnen deze aanpassen aan hun specifieke behoeften, inclusief de keuze van het besturingssysteem en de geïnstalleerde software.

Dedicated servers worden vaak gebruikt door bedrijven of organisaties die veel verkeer op hun website verwachten, complexe webapplicaties draaien, of behoefte hebben aan een hoog niveau van beveiliging voor gevoelige gegevens. Hoewel ze duurder zijn dan gedeelde hosting, bieden dedicated servers uitstekende prestaties en controle voor degenen die ze nodig hebben.