Brink Multimedia logo Hoed

Wanneer wordt Artificiële Intelligentie (AI) gevaarlijk?

2023 is het jaar van de echte doorbraak van AI. AI heeft zeker zijn voordelen. Echter schuilen er ook gevaren?

Het is moeilijk om te zeggen wanneer AI gevaarlijk zou worden, omdat dit afhangt van de manier waarop de technologie wordt gebruikt en hoe goed we in staat zijn om deze technologie te controleren en te reguleren.

In sommige gevallen kan AI al gevaarlijk zijn, zoals bijvoorbeeld als de technologie wordt gebruikt voor automatisch wapenbeheersing, omdat dit het risico op onbedoelde gevolgen kan vergroten.

Er zijn ook bezorgdheden over de mogelijkheid van AI om onbedoelde gevolgen te veroorzaken, bijvoorbeeld als een zelfrijdend voertuig een fout maakt en een ongeluk veroorzaakt. Dit is de reden waarom er veel onderzoek wordt gedaan naar manieren om de technologie veiliger te maken, zodat we er zeker van kunnen zijn dat AI wordt gebruikt voor nuttige doeleinden zonder onbedoelde gevolgen.

Aan de andere kant, als AI als technologie een onverantwoorde of kwaadaardige handeling uitvoert, dat kan ook gevaarlijk zijn. Zoals bijvoorbeeld het gebruik van AI voor deepfake of het ontmaskeren van andere persoon, of het manipuleren van informatie met AI.

Het is belangrijk om te erkennen dat AI ook veranderlijk kan zijn, wat betekent dat de gevaren die we nu zien misschien niet dezelfde zijn als de gevaren die we in de toekomst zullen zien, en dat we de technologie moeten blijven monitoren en reguleren om ervoor te zorgen dat deze gebruikt wordt in een veilige en verantwoorde manier.